Zou je Ronaldo níet aannemen als hij zich aanmeldt voor hetzelfde geld?

31 december 2019

AuthorDoublew

In: Website
Comments: 0
  • Published on September 4, 2017

Lesley van Opstal ?Recruiting talent for the future! | HR-enthousiasteling I Guest Speaker

Wanneer je werkzoekende bent loop je regelmatig tegen een ondefinieerbare muur op. “Je bent overgekwalificeerd!” Deze drogreden wordt te vaak gehoord en het klinkt als een holle term die niet te specificeren is, omdat deze voornamelijk bestaat uit angst voor een harde werker. 

Eerder gedemotiveerd?

Volgens John Sullivan is er geen aantoonbaar bewijs dat overgekwalificeerde mensen snel gedemotiveerd raken om vervolgens organisaties verlaten. Volgens hem is deze stelling gebaseerd op een oude mythe en stereotypes. Ook haalde The Journal of Applied Psychology deze stelling onderuit. In een recente studie werden tientallen overgekwalificeerde medewerkers uit 11 bedrijven gevolgd en vergeleken met hun collega’s. “We stelden vast dat medewerkers van wie de kwalificaties de functiebeschrijving overstegen beter presteerden dan hun niet overgekwalificeerde collega’s”, aldus onderzoeker Jasmine Hu. “Zij presteerden niet alleen beter, maar zijn ook enthousiaster, loyaler en meer bereid kennis en ideeën te delen. (Hu, Bauer, et al., 2015)

Daarnaast ligt de kracht van vraag en aanbod bij datgeen waar de schaarste ligt. Dit wil zeggen dat wanneer er veel aanbod is, de aanbieder water bij de wijn moet doen. Een kandidaat neemt dus bewust de keuze om onder zijn niveau te werken. Reageren op de functie ziet hij dus als een bewuste investering om weer ‘back on track’ te komen. (Erdogan, Bauer, et al., juni 2011)

Stel dat Cristiano Ronaldo een tijdje op de bank zit, om wat voor reden dan ook. Hij ziet een positie vrij bij jou in het team en besluit zich aan te melden. Denk je dat hij snel uitgekeken is of gedemotiveerd raakt? Of zal hij de kans pakken om harder te lopen en te bewijzen waarom hij dé sterspeller is? En wat betekent dit voor het team en de resultaten?

Sneller up and running

Hoeveel sneller is Ronaldo ‘up en running’? Overgekwalificeerd zijn betekent minder training. Hij beschikt immers al over de juiste kwalificaties, vaardigheden, levenservaring, werkervaring en -ethiek. Je wint dus tijd omdat minder inwerktijd nodig is. Ze zijn dus sneller volledig inzetbaar. (Erdogan, Bauer, et al., juni 2011)

Sterk ontwikkelde competenties zijn de verdienste van hard werken en veel meters maken. De kans is groot dat, wanneer je een gedreven overgekwalificeerde kandidaat in huis neemt, de combinatie van trots en professionaliteit zo groot is dat hij/zij er alles aan doet om te excelleren, ongeacht de functie.

Meerwaarde voor het team

Door de opgedane ervaringen kan een overgekwalificeerde kandidaat andere perspectieven van een dilemma belichten en kennis delen. Tevens ziet de kandidaat andere kansen en mogelijkheden die de organisatie verder kunnen brengen. Je kan hierbij denken aan maatschappelijke en technische ontwikkelingen, veranderingen in de branche en/of markt. Vanuit ervaring zal de kandidaat zelf in staat zijn een manier te vinden waarop hij/zij de kennis en ervaring kan delen. Mits dit op de juiste manier gebeurt, kunnen zij ook voor inspiratie en motivatie zorgen. Het managen van een team vergt dan wel een andere en mogelijk eenvoudigere aanpak.

Snel uitgekeken

Een overgekwalificeerde kandidaat is meer dan een positief gewin voor de organisatie. Alleen kan het wel een flexibele houding vanuit de organisatie vragen. Denk hierbij aan een flexibele managementstijl van de direct leidinggevende, het vinden van juiste de uitdagingen of evt. jobcrafting

Iedereen raakt wel eens in een sleur op z’n werk, omdat een functie enigszins routinematige elementen bevatten. Omdat iemand overgekwalificeerd is, betekent dit niet dat hij eerder uitgekeken is dan een minder gekwalificeerde kandidaat. Mocht het toch een keer voorkomen, dan is de oplossing simpel: zorg voor uitdaging! ( zie artikel: Is HRM vastgeroest?)

Slimme bedrijven als Google, Spotify en Facebook nemen werknemers niet alleen aan voor één functie. Zij bouwen aan een talentenpool. Deze bedrijven weten als geen ander dat goed personeel het verschil kan betekenen tussen winnen of verliezen. Daarnaast weten ze ook dat het verstandiger is overgekwalificeerde kandidaten te binden i.p.v deze naar de concurrent te sturen.

Overgekwalificeerd of bedreigend?

Een kandidaat met een goede fit, die ambitieus is en ook nog eens aangeeft door te willen groeien, kan soms overweldigend zijn en veel hiring managers kunnen hier angstig van worden. De nieuweling kan immers een mogelijke dreiging zijn voor hun eigen positie. De kans is daarom meer aanwezig dat deze de stempel krijgt van ‘overgekwalificeerd’.

Maar moet je als HRM-medewerker of recruiter hier gehoor aan geven en de (voor de manager) minst bedreigende kandidaat aannemen? Of dien je de beste kandidaat aan te nemen voor de organisatie? Wat doe jij als je in zo’n situatie komt, stuur je de overgekwalificeerde kandidaat naar de concullega of haal je deze binnen?

————————————————————————————————————–Over mij: Lifelong learner I Gedreven en commercieel I Human Resource I Serious about People I  zwart + suiker 

—————————————————————————————————————

Ere wie ere toekomt!

Bronnen:

Erdogan B., Bauer T.N, et al.(juni 2011) Overqualified Employees: Making the Best of a Potentially Bad Situation for Individuals and Organizations Geraadpleegd van: https://www.researchgate.net/publication/263137556_Overqualified_Employees_Making_the_Best_of_a_Potentially_Bad_Situation_for_Individuals_and_Organizations

Hu J., Bauer T.N., et al.(juni 2015). There Are Lots of Big Fish in This Pond. Geraadpleegd van: https://www.researchgate.net/publication/282340617_There_Are_Lots_of_Big_Fish_in_This_Pond_The_Role_of_Peer_Overqualification_on_Task_Significance_Perceived_Fit_and_Performance_for_Overqualified_Employees

Werf-en.nl (augustus 2014) Overgekwalificeerde kandidaten? 20 redenen om ze aan te nemen Geraadpleegd van: https://www.werf-en.nl/20-redenen-om-wel-overgekwalificeerde-kandidaten-aan-te-nemen/

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a Comment

2023 © DoubleW Consultancy. All Rights Reserved.